Przepis jest o tyle fajny, że w zależności od dodanych składników otrzymujemy chleb lub ciasto. Ja zamierzałam upiec ciasto, ale 2 łyżki cukru trzcinowego to za mało, więc otrzymałam chlebek, który przepyszny był z miodem:)
Składniki:
2 jajka
3 łyżki maizeny
6 dkg serka Emilki 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
2 łyżki nasion lnu
2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Zmiksowałam maizenę, jajka, cukier, proszek i serek. Dodałam resztę składników i całość wymieszałam łyżką. Masę wlałam do foremki o wymiarach 20 x 20 cm (mogła być mniejsza), wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 200 stopniach, ok. 23 minut. Ciasto po upieczeniu należy natychmiast wyjąć z formy.
Bardzo nam ten nietypowy wypiek smakował. Najlepszy był lekko ciepły, na drugi dzień zrobił się trochę gumowy. Mam już kilka pomysłów na chleb z tego przepisu, niedługo upiekę chleb pomidorowy z czosnkiem.
Z miodem gryczanym:) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz