piątek, 15 lutego 2013

Sajgonki.

Dzisiaj zapraszam na danie może niezbyt zdrowe, ale za to pyszne :)


Składniki:
1/3 opakowania makaronu ryżowego (ok.70g)
1 filet z kurczaka
warzywa chińskie mrożonka
przyprawa do dań chińskich lub 5 smaków
ok.15 sztuk papieru ryżowego



 Wykonanie:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć z solą, suszonym czosnkiem, pieprzem, słodką papryką.
 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić).
Warzywa udusić.
Wszystko razem połączyć, doprawić. 
Papier przygotować wg przepisu na opakowaniu (namoczyć każdy krążek przez
2 sekundy w letniej wodzie i położyć na desce aby zmiękł), nakładać 1-2 łyżki farszu, zwijać delikatnie jak gołąbki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Najlepiej smakuje z ulubionym sosem słodko-kwaśnym lub na przykład dipem czosnkowym.





 




5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sajgonek, a bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram się za nie jak .....? Twoje tak świetnie i apetycznie wyglądają ,ze w końcu muszę je zrobic .Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezdrowe... ale czasami można zgrzeszyć, majac takie smakołyki na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego niezdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może nie do końca niezdrowe, ale ja staram się nie jadać niczego smażonego w głębokim tłuszczu.

      Usuń