Taka wuzetka to bardzo szybkie i proste do zrobienia ciasto. A jakie pyszne! Delikatne i puszyste ze wspaniale uzupełniającymi się smakami śmietany, czekolady i dobrego dżemu...
Składniki:
biszkopt kakaowy (przepis tutaj)
słoik dżemu o wyraźnym smaku (porzeczkowy, wiśniowy)
0,5 litra śmietany 30%
cukier puder
1 łyżka żelatyny
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (ilość według upodobań), pod koniec ubijania dodać żelatynę namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie lekko podgrzaną. Spód biszkoptu posmarować dżemem, nałożyć ubitą kremówkę, przykryć górną częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z masłem i wylać na ciasto.
Wuzetkę przed krojeniem dobrze jest schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
prosta i pyszna!
OdpowiedzUsuńNapiszę krótko i zdecydowanie, biorę:D
OdpowiedzUsuńOj czuję ,że ta musi byc pyszniejsza od tej tradycyjnej ,szczególnie z dodatkiem np kwaskowatego dżemu .Pychota
OdpowiedzUsuńWygląda super :-) Ja robiłam raz wuzetkę i mi krem nie wyszedł :-( zniechęciłam się :-( ale jak [patrzę na twoja to chyba się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i jest przepyszna:)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie ,musze sprobowac zrobic
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszla przeeesmaczna :))
OdpowiedzUsuńSprawdziłam, rzeczywiście pyszne ciasto i proste w wykonaniu
OdpowiedzUsuńtrzeba sprubować
OdpowiedzUsuń