Zabierałam się za to ciasto bardzo długo, ale jak w końcu upiekłam to przepadłam. Smakuje obłędnie, jest słodkie i mocno kokosowe. Smakuje jak kokosanki z dżemem:)
Przepis znalazłam dosyć dawno w gazetce z Biedronki, zmniejszyłam jedynie ilość cukru.
Składniki:
ciasto
100 g masła
125 g mąki
40 g cukru
100 g kokosu
3 żółtka
beza
3 białka
60 g cukru
50 g kokosu
dodatkowo
1 słoik dżemu bez cukru 100% owoców
Sposób wykonania:
Do miski włożyłam składniki na ciasto i roztarłam w palcach na kruszonkę. Foremkę o wymiarach 15x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wsypałam do niej ciasto i równo ugniotłam. Podpiekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, choć nie jest to konieczne. Ja zawsze tak robię, bo lubię porządnie wypieczony spód.
Na cieście rozsmarowałam dżem i równo rozłożyłam mocno ubitą pianę z białek, cukru i kokosu.
Całość piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli zbyt szybko zarumieni Wam się beza, przykryjcie ciasto pod koniec pieczenia folią aluminiową.
Myślę, że dobrze by to ciasto wyglądało w formie do tarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz