Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 proszku budyniowego
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
1,5 szklanki oleju
1 szklanka
truskawkowego jogurtu (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody
barwnik czerwony
dżem porzeczkowy
lukier (sok z cytryny+cukier puder+barwnik)
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać cukier z przesianą mąką i solą.
W drugiej misce lekko roztrzepać widelcem, zmieszać z olejem, maślaną i
barwnikiem.
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać krótko widelcem na gładką masę.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać aż powstanie piana. Teraz szybko pianę wlać do ciasta i wymieszać.
Ciasto przelać do foremek na mufinki, do każdej nałożyć łyżeczkę dżemu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polać lukrem z robionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i barwnikiem.
Babeczki zostały upieczone z przepisu na Red Velvet Cake znalezionym na blogu Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz