niedziela, 23 marca 2014

Nadziane babeczki.

Pyszne , wilgotne babeczki upieczone przez moją siostrę:) Niestety nie jadłam ich, ale słyszałam, że są warte grzechu:)



Składniki:
 2,5 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka cukru
 1 proszku budyniowego
 0,5 łyżeczki soli
 2 jajka
 1,5 szklanki oleju
 1 szklanka truskawkowego jogurtu (lub kefiru, zsiadłego mleka)
 1 łyżka octu
 1 łyżeczka sody
 barwnik czerwony
dżem porzeczkowy
lukier (sok z cytryny+cukier puder+barwnik)


 Sposób wykonania:

 W jednej misce wymieszać cukier z przesianą mąką i solą.
W drugiej misce lekko roztrzepać widelcem, zmieszać z  olejem, maślaną i barwnikiem.
 Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać krótko widelcem na gładką masę.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać aż powstanie piana. Teraz szybko pianę wlać do ciasta i wymieszać.

Ciasto przelać do foremek na mufinki, do każdej nałożyć łyżeczkę dżemu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka.

Po wystudzeniu polać lukrem z robionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i barwnikiem.

Babeczki zostały upieczone z przepisu na Red Velvet Cake  znalezionym na blogu Moje Wypieki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz