Takie pyszności robię czasami w weekendy dla dzieci na drugie śniadanie. Bułeczki są pyszne, bardzo słodkie, w związku z czym najczęściej jemy je bez dżemu, takie suche są najlepsze.
Scones na zdjęciach są z jogurtem naturalnym i dżemem truskawkowym.
Składniki:
350 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 ml maślanki
85 gramów masła
Sposób wykonania:
Suche składniki wsypuję do miski, dodaję pokrojone zimne masło i całość rozcieram rękoma. Dolewam maślankę i wyrabiam ciasto.
Gotowe ciasto wałkuję, wycinam krążki i układam je na blasze wyłożonej papierem. Piekę kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Przepis znalazłam na blogu Moja Mala Kuchnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz