Rzadko piekę ciężkie, kremowe ciasta. Jednak z okazji urodzin postanowiłam zaszaleć. To ciasto jest pyszne, mimo, że treściwe niezbyt słodkie. Warte upieczenia, ponieważ pracy przy nim jest naprawdę mało, a efekt ciekawy. Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki:
Ciasto
5 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
ekstrakt waniliowy
Krem
500 gramów suszonych śliwek
300 gramów masła
250 gramów nutelli
ok. 200 ml wódki
Masa śmietanowa
500 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan - fixu
kakao
Sposób wykonania:
Ciasto. Jajka zmiksowałam z cukrem i olejem, nadal miksując dodałam mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto wlałam do formy o wymiarach 24x37cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Krem. Śliwki zalałam wódką i odstawiłam na noc do lodówki. Odsączyłam je i pokroiłam. Masło zmiksowałam z cukrem, nadal miksując dodałam nutellę i wlałam resztę wódki. Łyżką wmieszałam śliwki.
Wystudzone ciasto przekroiłam wzdłuż i na jeden blat wyłożyłam krem, przykryłam drugim. Ciasta nie trzeba dodatkowo nasączać, dzięki zawartości oleju jest wystarczająco wilgotne.
Masa śmietanowa. Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fikxem. Masę wyłożyłam na ciasto i obsypałam gorzkim kakao. Ciasto należy włożyć na co najmniej kilka godzin do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień. Dzięki użyciu usztywniacza do bitej śmietany torcik dobrze smakował nawet na 3 dzień po upieczeniu.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo fajnie z tymi paskami równymi takimi na górze. Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuń