2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 - 1 szklanki cukru trzcinowego
4 jajka
jogurt naturalny lub owocowy (150 gramów)
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
ok. 100 gramów pekanów lub innych orzechów
2 garście moreli suszonych (mogą być rodzynki)
3 łyżki kokosu (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
Do miski wsypuję suche składniki, dodaję olej, jogurt i jajka, mieszam łyżką tylko do połączenia składników. Dodaję posiekaną czekoladę, morele i podprażone wcześniej orzechy. Całość jeszcze raz lekko mieszam, wykładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posypuję 3 łyżkami kokosu. Piekę ok. 0,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto jest pyszne jeszcze na ciepło, gdy czekolada jest płynna, ale na drugi dzień też zjadliwe z tym, że bardziej suche.
Na koniec moja dzisiejsza praca decoupage - osłonka na doniczkę:
Pasuje do mojej kolekcji :)
A tak wyglądała osłonka przed zmianami:
Pewnie było pyszne, muszę spróbować z pełnoziarnistą mąką coś upiec :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam takie pełnoziarniste wersje deserów, można zasłodzić się zdrowo:)
OdpowiedzUsuńThis is really fascinating, You're an excessively
OdpowiedzUsuńprofessional blogger. I've joined your rss feed and look ahead to in quest of more of your great post.
Also, I have shared your website in my social networks
Also visit my weblog - private jet hire ireland