piątek, 7 marca 2014

Bogate ciasto na mące pełnziarnistej.

To nasze ulubione w ostatnim czasie ciasto. Pokochaliśmy je za to, że jest w miarę zdrowe i pysznie nadziane. Poza tym cukier brązowy nadaje mu cudownego aromatu. Można je upiec na zwykłej, pszennej mące, ale to już nie będzie to samo. Mąka pełnoziarnista nadaje ciężkości i ciemnego koloru, ciasto na takiej mące jest zdecydowanie lepsze.






 Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 - 1 szklanki cukru trzcinowego
4 jajka
jogurt naturalny lub owocowy (150 gramów)
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
ok. 100 gramów pekanów lub innych orzechów
2 garście moreli suszonych (mogą być rodzynki)
3 łyżki kokosu (niekoniecznie)




Sposób wykonania:
Do miski wsypuję suche składniki, dodaję olej, jogurt i jajka, mieszam łyżką tylko do połączenia składników. Dodaję posiekaną czekoladę, morele i podprażone wcześniej orzechy. Całość jeszcze raz lekko mieszam, wykładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posypuję 3 łyżkami kokosu. Piekę ok. 0,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto jest pyszne jeszcze na ciepło, gdy czekolada jest płynna, ale na drugi dzień też zjadliwe z tym, że bardziej suche.




Na koniec moja dzisiejsza praca decoupage - osłonka na doniczkę:


Tak wygląda z kwiatem, tylko muszę lepiej dopasować doniczkę:


Pasuje do mojej kolekcji :)


A tak wyglądała osłonka przed zmianami:


3 komentarze:

  1. Pewnie było pyszne, muszę spróbować z pełnoziarnistą mąką coś upiec :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pełnoziarniste wersje deserów, można zasłodzić się zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. This is really fascinating, You're an excessively
    professional blogger. I've joined your rss feed and look ahead to in quest of more of your great post.

    Also, I have shared your website in my social networks

    Also visit my weblog - private jet hire ireland

    OdpowiedzUsuń