wtorek, 20 sierpnia 2013

Domowa mielonka.

Przepis na tę mielonkę usłyszałam kiedyś w programie "Na widelcu". Anna Guzik pokazywała jak zrobić w domu mielonkę z jednego  praktycznie składnika, czyli mięsa i kilku przypraw. Zrobiłam i naprawdę gorąco polecam. Wiadomo, że mielonki ze sklepu nie podam rodzinie za żadne skarby, ale taka domowa, czemu nie? Uwierzcie mi warto ją zrobić. Zdaję sobie sprawę, że na zdjęciu nie wygląda szczególnie zachęcająco, ale smakuje rewelacyjnie. Jest też zwarta i bardzo dobrze się ją kroi w plastry.



Składniki:
300 gramów mięsa wieprzowego zmielonego
szczypta soli
majeranek
pieprz
czosnek


Wykonanie:
Mięso wymieszałam z przyprawami i włożyłam do słoika mocno je ugniatając.
Słoik z mięsem umieściłam w garnku z zimną wodą, sięgającą mniej więcej do połowy słoika. Gotowałam całość na małym ogniu przez godzinę. Odstawiłam całość do następnego dnia i znów gotowałam przez godzinę. Mięso dobrze jest wyciągnąć ze słoika dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce, jest wtedy bardziej zwarte.
Tym razem użyłam mięsa wieprzowego, ale na pewno zrobię jeszcze taką mielonkę z indyka i kurczaka.

Słoik w którym będziecie gotować mielonkę powinien być lekko rozszerzający się ku górze. Doskonale sprawdzają się słoiki po mięsie  z Lidla i Biedronki.





5 komentarzy:

  1. Robię taką mielonkę od lat.Ja to nazywam kiełbasą w słoiku.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie faktycznie średnie, ale właśnie idę ją zrobić :) W sobotę dam Ci skosztować :) P.S. Będę musiała dokupić mięso na spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka domowa mielonka musi być pyszna, już czuję jej zapach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mielonka jest lepsza jeśli...zamarynujemy mięso na noc..a następnego dnia zmielimy na grubo i wyrabiamy z odrobiną wody tak długo aż wchłonie cały płyn. I dalej w słoik... gotuję tylko raz ponad godzinę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jeśli ma być jeszcze lepsza na pewno spróbuję. Dzięki :)

      Usuń