Składniki:
300 gramów mięsa wieprzowego zmielonego
szczypta soli
majeranek
pieprz
czosnek
Wykonanie:
Mięso wymieszałam z przyprawami i włożyłam do słoika mocno je ugniatając.
Słoik z mięsem umieściłam w garnku z zimną wodą, sięgającą mniej więcej do połowy słoika. Gotowałam całość na małym ogniu przez godzinę. Odstawiłam całość do następnego dnia i znów gotowałam przez godzinę. Mięso dobrze jest wyciągnąć ze słoika dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce, jest wtedy bardziej zwarte.
Tym razem użyłam mięsa wieprzowego, ale na pewno zrobię jeszcze taką mielonkę z indyka i kurczaka.
Słoik w którym będziecie gotować mielonkę powinien być lekko rozszerzający się ku górze. Doskonale sprawdzają się słoiki po mięsie z Lidla i Biedronki.
Robię taką mielonkę od lat.Ja to nazywam kiełbasą w słoiku.Polecam
OdpowiedzUsuńZdjęcie faktycznie średnie, ale właśnie idę ją zrobić :) W sobotę dam Ci skosztować :) P.S. Będę musiała dokupić mięso na spaghetti :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa mielonka musi być pyszna, już czuję jej zapach :-)
OdpowiedzUsuńMielonka jest lepsza jeśli...zamarynujemy mięso na noc..a następnego dnia zmielimy na grubo i wyrabiamy z odrobiną wody tak długo aż wchłonie cały płyn. I dalej w słoik... gotuję tylko raz ponad godzinę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo jeśli ma być jeszcze lepsza na pewno spróbuję. Dzięki :)
Usuń