Olej rzepakowy gości w mojej kuchni kilka razy dziennie. Używam go do sałatek, ciast, do wyrobu domowego pesto i do smażenia, zarówno potraw słodkich jak i wytrawnych. . Zresztą ten olej nadaje się do tego celu znakomicie, ponieważ jest wyjątkowo odporny na wysoką temperaturę. Poza tym nie jełczeje, zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-5, jest bogaty w witaminę E.
Cytat z Wikipedii:
Rola witaminy E w organizmie.
Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. Dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8–13 mg na dobę.
Skutki niedoboru.
Witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże awitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Lubię smażyć na oleju rzepakowym także dlatego, że jest neutralny zapachowo, nienawidzę jak mi coś w kuchni śmierdzi:)
Pokaże Wam moje dwa szybkie dania, które przyrządzam na oleju rzepakowym. Jednym z nich jest najprostszy i najlepszy w świecie omlet, który często zabieram do pracy.
Składniki:
2 jajka
sól i ulubione przyprawy
świeże liście szpinaku lub mieszanka sałat lub cokolwiek innego :)
Wykonanie:
Jajka z przyprawami mieszam w shakerze, wylewam na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Od razu na jajka nakładam szpinak, powoli smażę. Gdy wierzch omletu widoczny pod szpinakiem jest już lekko ścięty, przewracam omlet na kilka sekund na drugą stronę. Zdejmuję z patelni, zwijam w ciasny rulonik, pakuję i zajadam w pracy. Najlepiej mi smakuje z pomidorkami koktailowymi. Jest lekko, zdrowo i całkowicie wystarczająco na przekąskę.
Drugą potrawą na szybko, którą wam dzisiaj zaprezentuję jest smażony ser camembert.
Składniki:
1 opakowanie sera
1 jajo
bułka tarta
sól i ulubione przyprawy
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Ser kroję w plastry, jajko z przyprawami mieszam w shakerze. Plastry sera obtaczam w jajku, potem w tartej bułce i smażę na oleju rzepakowym. Odsączam na ręczniku papierowym, podaję z sałatkami różnego rodzaju lub warzywami na parze.
Na koniec dodam, że zdarza mi się wykorzystywać też olej rzepakowy do celów kosmetycznych. Na przykład gdy mam przesuszone ręce podgrzewam olej, wlewam go do miseczki i kilka minut moczę w nim dłonie. Nie myję po tym zabiegu rąk, tylko resztę oleju wcieram w stopy, a ręce wycieram ręcznikiem papierowym.
Po więcej informacji zapraszam na stronę: Pokochaj olej rzepakowy.
Tez lubię i używam ten olej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy nominowani liebster award, zostałaś nominowana :)
OdpowiedzUsuńhttp://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html
pozdrowionka ;))
Witaj-pomysłowo i bardzo ciekawie tu u Ciebie.Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Ja tu zostanę na dłużej - dodam tylko,że Twoje pomysły są fantastyczne.J.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:)
UsuńProszę jakie zdrowe przekąski :-)
OdpowiedzUsuńNo nie wiem czy smażony ser jest zdrowy. Ale jaki pyyyszny:)
UsuńJuż nie wiem sama co bym wolała .Wszystko takie apetyczne!
OdpowiedzUsuńOprócz witaminy E, w oleju rzepakowym jest też dużo prowitaminy A i witamina K :)
OdpowiedzUsuń