Składniki:
1/3 opakowania makaronu ryżowego (ok.70g)
1 filet z kurczaka
warzywa chińskie mrożonka
przyprawa do dań chińskich lub 5 smaków
ok.15 sztuk papieru ryżowego
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć z solą, suszonym czosnkiem, pieprzem, słodką papryką.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić).
Warzywa udusić.
Wszystko razem połączyć, doprawić.
Papier przygotować wg przepisu na opakowaniu (namoczyć każdy krążek przez
2 sekundy w letniej wodzie i położyć na desce aby zmiękł), nakładać 1-2 łyżki farszu, zwijać delikatnie jak gołąbki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Najlepiej smakuje z ulubionym sosem słodko-kwaśnym lub na przykład dipem czosnkowym.
Nigdy nie robiłam sajgonek, a bardzo apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńZabieram się za nie jak .....? Twoje tak świetnie i apetycznie wyglądają ,ze w końcu muszę je zrobic .Pycha!
OdpowiedzUsuńNiezdrowe... ale czasami można zgrzeszyć, majac takie smakołyki na talerzu:)
OdpowiedzUsuńDlaczego niezdrowe?
OdpowiedzUsuńNo może nie do końca niezdrowe, ale ja staram się nie jadać niczego smażonego w głębokim tłuszczu.
Usuń