środa, 8 stycznia 2014

Proste pierniczki.

Pierniczki lubimy nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia, chętnie chrupiemy je cały rok. Przedstawiam prosty przepis na aromatyczne ciasteczka, które można jeść od razu po upieczeniu, nie muszą leżakować. Są chrupiące i przepyszne. Ciasteczka upiekła moja siostra, a przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.




Składniki:
300 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej
2 jajka
130 gramów cukru
100 gramów roztopionego masła
100 gramów miodu (tutaj zamiennie syrop z buraków cukrowych)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej



Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść rękoma, rozwałkować niezbyt cienko podsypując małą ilością mąki. Wykrawać foremkami kształty, ciasteczka układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 
Siostra przyniosła mi pierniczki w puszce, w której umieściła kawałki jabłek. Pyszne były, kruche i jednocześnie wilgotne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz