Składniki:
170 gramów płatków owsianych
170 gramówkokosu
200 gramów mąki
200 gramów roztopionego masła
2 łyżki syropu z buraków cukrowych (w oryginale golden syrup)
140 gramów cukru pudru
2 łyżeczki sody
Sposób wykonania:
W misce wymieszałam płatki owsiane, kokos i mąkę. W garnku roztopiłam masło, dodałam syrop z buraków i mocno podgrzałam nie dopuszczając do zagotowania.
Sodę wymieszałam z 4 łyżkami gorącej wody i wlałam ją do garnka z gorącym masłem.Tę mieszaninę wlałam do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszałam.
Z masy lepiłam kulki, lekko je spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dosyć duże odstępy. Ciastka piekły się krótko, bo ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu są bardzo miękkie, ciężko zdjąć je z blachy, dopiero po kilku minutach uzyskały właściwą konsystencję, nigdy jednak nie stały się kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz