wtorek, 21 stycznia 2014

Pasta tikka.

Smażona przyprawa do potraw w stylu indyjskim.
Pasta tikka to bardzo aromatyczna przyprawa, świetna jeśli lubicie pikantne, mocno przyprawione dania. Z podanej ilości składników otrzymacie ponad 200 ml przyprawy. Przepis pochodzi z Mirabelkowego bloga, a przyprawę przygotowała moja siostra. Pozwolę sobie skopiować składniki, ponieważ nic nie zostało zmienione.




Składniki:
2 łyżki ziaren kolendry  
2 łyżki nasion kuminu
2 łyżki słodkiej papryki w proszku   
1 łyżka chili w proszku  
1 łyżka czosnku w proszku  
1 łyżka garam masala  
1 łyżka mielonego imbiru  
1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (może być taka z herbatki miętowej)  
1 łyżeczka kurkumy
 ¼ łyżeczki soli 
1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli żółtego i czerwonego barwnika spożywczego  
3 łyżki wody  
150ml octu winnego  
150ml oleju roślinnego 



Sposób wykonania:
Do miski wsypać wszystkie przyprawy (kolendrę i kumin rozetrzeć w moździerzu), oraz sól. Dodać sok z cytryny, wodę, ocet winny i barwniki. Całość wymieszać i wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka minut, aż mieszanka zgęstnieje.
Przełożyć pastę do słoiczka i przechowywać w lodówce. Spokojnie kilka tygodni wytrzyma.




1 komentarz: