Smażona przyprawa do potraw w stylu indyjskim.
Pasta
tikka to bardzo aromatyczna przyprawa, świetna jeśli lubicie pikantne,
mocno przyprawione dania. Z podanej ilości składników otrzymacie ponad
200 ml przyprawy. Przepis pochodzi z Mirabelkowego bloga, a przyprawę przygotowała moja siostra. Pozwolę sobie skopiować składniki, ponieważ nic nie zostało zmienione.
Składniki:
2 łyżki ziaren kolendry
2 łyżki nasion kuminu
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka chili w proszku
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka garam masala
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (może być taka z herbatki miętowej)
1 łyżeczka kurkumy
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropli żółtego i czerwonego barwnika spożywczego
3 łyżki wody
150ml octu winnego
150ml oleju roślinnego
Sposób wykonania:
Do
miski wsypać wszystkie przyprawy (kolendrę i kumin rozetrzeć w
moździerzu), oraz sól. Dodać sok z cytryny, wodę, ocet winny i barwniki.
Całość wymieszać i wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka minut, aż
mieszanka zgęstnieje.
Przełożyć pastę do słoiczka i przechowywać w lodówce. Spokojnie kilka tygodni wytrzyma.
Zapach musi być obłędny :)
OdpowiedzUsuń