Ten tort upiekła moja siostra. Inspiracją było ciasto "Hiszpan" z bloga Uli Proste Potrawy.
Ciasto jest przepyszne, smakuje jak z najlepszej cukierni, jest lekkie, puszyste, nie rozwarstwia się przy krojeniu i jest mało słodkie. Jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy wypiek mojej siostry :)
Składniki:
Biszkopt kakaowy
6 jaj
niepełna szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
200g masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek cukru
1,5 szklanki mleka
3 żółtka
Dodatkowo
1 słoik dżemu porzeczkowego
80g orzechów laskowych
1 tabliczka i kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie.
Biszkopt. Białka zmiksować z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Upiec w tortownicy o średnicy 21 cm "do suchego patyczka", wystudzić, przekroić na dwie części.
Krem. Połowę mleka zagotować, a drugą połowę rozmieszać z mąkami, żółtkami i cukrem. Wlać to do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu a na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać.
Biszkopt nasączyć kawą, spód posmarować połową kremu, nałożyć dżem, przykryć biszkoptem, posmarować resztą masy. posypać siekanymi orzechami i kilkoma kostkami startej czekolady. Schłodzić przed krojeniem.
Wygląda pysznie, a przy tym prosty, co jest dodatkową zaletą :-)
OdpowiedzUsuńPycha ! Już pewnie nie ma ani okruszka ?
OdpowiedzUsuńHa! Dzisiaj już drugi taki tort zjedliśmy i z pewnością nie został nawet okruszek :)
UsuńSuper fajny przepis właśnie go realizuję pachnie pysznie nie mogę się doczekać kiedy będzie gotowy i czy goście będą zadowoleni. Pozdrawiam i czekam na dalsze przepisy . Hajka
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, a goście na pewno będą zadowoleni. Ten tort jest przepyszny:)
UsuńDziękuję za przepis. Są w nim jednak pewne niejasności. Nie napisałaś, kiedy dodać kakao do biszkoptu. Poza tym, na początku każesz miksować białka z cukrem, a potem mąkę z cukrem przesiać. Dobrze by było napisać jaką część cukru miksować z białkami, a jaką przesiewać z mąką. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPS. włożony już do piekarnika biszkopt zdążyłem wyjąć i dodać kakao :)
ojej, rozumiem, że mąkę miałem przesiać z proszkiem do pieczenia, a nie z cukrem... No, to teraz biszkopt raczej nie wyjdzie... :(
UsuńRzeczywiście wkradły się niejasności. Już poprawiłam, biszkopt pewnie wyjdzie, a przynajmniej mam taką nadzieję :)
UsuńMam 16 lat i zrobiłam ten placek jest prosty do zrobienia :) Jak mój tata z bratem spróbowali to w jeden dzień zjedli wszystko dziękuje )
OdpowiedzUsuńWitam :). W lu stopniach należy pies biszkopt? Pozdrawiam i dziekuję.
OdpowiedzUsuńWitam :). W ilu stopniach należy piec biszkopt? Pozdrawiam i dziekuję.
UsuńTo zależy od piekarnika, ale w 180 stopniach "do suchego patyczka" powinno być dobrze:)
Usuń