Tego rodzaju dressing pasuje do wszelkich sałat świeżych, również tych z dodatkiem kurczaka. Jadłam go już z samymi pomidorami, czy polewałam nim świeże ogórki. Jest po prostu wszechstronny.
Składniki:
wersja 1
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy lub oleju (ja używam lnianego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
ew. sól
wersja 2
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
ew. sól
Sposób wykonania:
Wszystkie podane składniki wymieszać. Polać sałatkę. Oczywiście na dużą miskę sałaty zwiększam ilość składników, najczęściej trzykrotnie.
Wersja pierwsza jest łagodniejsza, bardziej smakuje dzieciom, sos w drugiej wersji jest gęsty, lepiej łączy się z sałatką, jednak ma wyraźniejszy smak. Uważam, że użycie soli nie jest konieczne, ale spróbujcie jak Wam lepiej smakuje. Można sos doprawić też pieprzem, czy ulubionymi ziołami, na pewno będzie pyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz