piątek, 22 sierpnia 2014

Ciasto z owocami i budyniową bezą.

Rzadko piekę kruche ciasta, za dużo z nimi roboty, ale to owocowe ciasto jest wyjątkiem:) Jest przepyszne, bardzo kruche, intensywnie owocowe a beza z budyniem jest po prostu boska!
Przepis znalazłam tutaj.



Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
200 gramów masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
1 słoik dżemu (najlepiej kwaśnego)
ok. 300 gramów owoców (u mnie agrest lub porzeczki)

Pianka
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
szczypta soli



Sposób wykonania:
Ciasto. Masło zagniatam z mąką, proszkiem do pieczenia, ekstraktem waniliowym i żółtkami. Ciasto dzielę na trzy części, jedną zostawiam odrobinę większą. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wykładam papierem do pieczenia i wylepiam ją to większą częścią ciasta. Podpiekam je ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Drugą część ciasta zagniatam z kakao i wraz z trzecią częścią ciasta umieszczam na ok. pół godziny w zamrażalniku.

Podpieczony spód ciasta smaruję dżemem,  układam owoce i ścieram na nie kakaowe ciasto.

Pianka. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli dodając porcjami cukier puder i proszek budyniowy. Pianę wykładam na kakaowe ciasto, na wierzch ścieram resztę ciasta.
Ciasto piekę ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.





1 komentarz: