Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
200 gramów masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
1 słoik dżemu (najlepiej kwaśnego)
ok. 300 gramów owoców (u mnie agrest lub porzeczki)
Pianka
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
szczypta soli
Sposób wykonania:
Ciasto. Masło zagniatam z mąką, proszkiem do pieczenia, ekstraktem waniliowym i żółtkami. Ciasto dzielę na trzy części, jedną zostawiam odrobinę większą. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wykładam papierem do pieczenia i wylepiam ją to większą częścią ciasta. Podpiekam je ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Drugą część ciasta zagniatam z kakao i wraz z trzecią częścią ciasta umieszczam na ok. pół godziny w zamrażalniku.
Podpieczony spód ciasta smaruję dżemem, układam owoce i ścieram na nie kakaowe ciasto.
Pianka. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli dodając porcjami cukier puder i proszek budyniowy. Pianę wykładam na kakaowe ciasto, na wierzch ścieram resztę ciasta.
Ciasto piekę ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Budyniowa beza...? To brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń