wtorek, 18 lutego 2014

Ciasto pomarańczowe.

Dzisiaj przedstawiam ciasto pomarańczowe. Doskonałe na podwieczorek z filiżanką kawy. Przepis znaleziony na blogu Moja mała kuchnia przez moją siostrę i przez nią wykonany.


Składniki:

250 gramów miękkiego masła
skórka starta z 2 pomarańczy
230 gramów cukru
4 jajka
300 gramów mąki
1 łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki sody
150 ml soku pomarańczowego (z 3 pomarańczy)
opcjonalnie 100gramów czekolady gorzkiej

lukier
sok z pomarańczy 
cukier puder



Sposób wykonania:
Zmiksować masło z cukrem do białości, nadal miksując dodawać po jednym jajku, następnie mąkę i sok w dwóch partiach. Na końcu dołożyć, proszek, sodę i skórkę.  Teraz można dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Pomarańcze i czekolada to doskonałe połączenie smakowe:)
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni ok. godziny.

Wystudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny soku z pomarańczy.



2 komentarze:

  1. Już mi pachnie tym aromatem z pomarańczy w czasie pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, na pewno wypróbuję ten przepis- brzmi pysznie.
    Ogółem ciekawy, przydatny blog. Może będę wpadać tutaj częściej? Tymczasem zapraszam do siebie, mój blog jest również o jedzeniu, tym zdrowym i niezdrowym. Nie mam przepisów, jednakże komentuję i oceniam gotowe produkty ze sklepów.
    Będzie mi miło jeśli wpadniesz i zostawisz coś po sobie,

    sprawdzprodukt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń