Składniki:
250 gramów miękkiego masła
skórka starta z 2 pomarańczy
230 gramów cukru
4 jajka
300 gramów mąki
1 łyżeczka
proszku
1/2 łyżeczki sody
150 ml soku
pomarańczowego (z 3 pomarańczy)
opcjonalnie 100gramów czekolady gorzkiej
lukier
sok z pomarańczy
cukier puder
Sposób wykonania:
Zmiksować masło z cukrem do białości, nadal miksując dodawać po jednym jajku, następnie mąkę i sok w dwóch partiach. Na końcu dołożyć, proszek, sodę i skórkę. Teraz można dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Pomarańcze i czekolada to doskonałe połączenie smakowe:)
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni ok. godziny.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny soku z pomarańczy.
Już mi pachnie tym aromatem z pomarańczy w czasie pieczenia :-)
OdpowiedzUsuńHej, na pewno wypróbuję ten przepis- brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńOgółem ciekawy, przydatny blog. Może będę wpadać tutaj częściej? Tymczasem zapraszam do siebie, mój blog jest również o jedzeniu, tym zdrowym i niezdrowym. Nie mam przepisów, jednakże komentuję i oceniam gotowe produkty ze sklepów.
Będzie mi miło jeśli wpadniesz i zostawisz coś po sobie,
sprawdzprodukt.blogspot.com