Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki Marka Bardadyna "Odmładzająca książka kucharska".
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sezamu
1 brokuł
2 marchewki
czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 mała łyżeczka curry
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
150 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
zioła prowansalskie (zastąpiłam drobno posiekaną czerwoną cebulką)
Wykonanie:
Najpierw zajęłam się kurczakiem. Pokroiłam go w kostkę i zamarynowałam w oliwie wymieszanej z cytryną, rozgniecionym czosnkiem, curry i sezamem. Kurczak w tej marynacie powinien odstać w lodówce co najmniej pół godziny, ja trzymałam go w niej całą noc.
Marchew pokrojoną w kostkę i brokuł podzielony na różyczki ugotowałam na parze i odstawiłam do wystygnięcia.
Usmażyłam kurczaka na złoto, nie dodając już oliwy, wystarczy ta, która była w marynacie. Lekko posoliłam.
W miseczkach układałam marchew, brokuły, paprykę i na górze kurczaka. Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem i drobno pokrojoną czerwoną cebulką. Tak przygotowanym sosem polałam sałatkę.
Sałatka jest naprawdę pyszna, aromatyczna i lekka. Świetnie nadaje się jako danie do pracy, ponieważ nie robi się rozmokła i nieestetyczna:)
Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńzdrowo i kolorowo - mniam !
OdpowiedzUsuńAle kolorowo aż chce się ja zjeść :-)
OdpowiedzUsuń