wtorek, 8 października 2013

Zapiekanka warzywna. Recenzja naczynia TERMISIL GRILL & DROP.

Dzięki uprzejmości portalu uroda i zdrowie.pl otrzymałam do testów naczynie żaroodporne TERMISIL GRILL & DROP SYSTEM o pojemności 2,4 L.  Moja rodzina odżywia się zdrowo, więc ucieszyłam się z takiego właśnie testowania. Najpierw zapraszam na zdrowe, warzywne danie, a potem napiszę kilka słów o samym naczyniu.



Przygotowałam zapiekankę warzywną, która nie tylko jest smaczna, bardzo aromatyczna i zdrowa, ale nieskromnie powiem przepiękna:) Nie mogę podać dokładnej ilości użytych warzyw, jedno jest pewne, użyjecie mniej warzyw niż wam się wydaje konieczne. Ja miałam wrażenie, że warzyw mi braknie, a oprócz zapiekanki ugotowałam pyszną zupę krem.

Składniki:
cukinia żółta
cukinia zielona
ziemniaki
marchew
cebula
pomidor
czosnek
żółty ser
0,5 szklanki rosołu lub wody
sól, pieprz
ulubione zioła



 Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, na specjalnej tarce. Nożem nie da się tego zrobić tak cieniutko i równo. Dno naczynia TERMISIL GRILL & DROP wysmarowałam odrobiną oleju lnianego, ułożyłam warzywa w sposób widoczny na zdjęciach, oprószyłam solą i pieprzem, podlałam rosołem. Naczynie przykryłam pokrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika, który następnie nagrzałam do temperatury 200 stopni. Piekłam ok. godziny, aż warzywa będą miękkie, następnie zdjęłam pokrywkę i zostawiłam zapiekankę w piekarniku do odparowania większości wody. Pod sam koniec pieczenia, posypałam warzywa odrobiną żółtego sera.
Nam zapiekanka smakowała z dipem czosnkowym, ale będzie wspaniale komponowała się na przykład z kawałkiem pieczeni czy ryby.







Naczynia TERMISIL pozwalają na naprawdę zdrowe gotowanie. Nazwa GRILL & DROP oznacza, że zastosowano w nich system, który wymusza obieg pary wodnej i aromatu, dzięki czemu potrawy są bardziej soczyste i aromatyczne. Szklane ryfle na dnie naczynia zapobiegają przywieraniu potraw, a szklane krople umieszczone w pokrywie naczynia zapewniają równomierne nawilżenie potraw. Naczynie TERMISIL jest wykonane ze szkła borokrzemowego, dzięki czemu jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50 stopni do +500 stopni). Szkło nie absorbuje zapachów i nie wchodzi w reakcje z żywnością co jest dla mnie szczególnie ważne, ponieważ ja i jedna z córek jesteśmy uczulone na nikiel i nie wszystkich naczyń możemy używać.

W naczyniu TERMISIL GRILL & DROP szczególnie polubiłam to, że jest po prostu ładne i mogę w nim danie nie tylko upiec, ale też podać. Ba, nawet zamrażać i odgrzewać w mikrofalówce! Nie mogę w tym miejscu nie dodać, że można je także myć w zmywarce i posiada 10 lat gwarancji.

Przy odgrzewaniu zapiekanki lekko przypaliłam naczynie, doświadczona używaniem naczyń ze zwykłego szkła, byłam pewna, że się nie domyje, na szczęście się pomyliłam. Przypalenie zeszło przy zwykłym, ręcznym myciu.


Naczynie GRILL & DROP to produkt Huty Szkła Wołomin S.A. Zapraszam na stronę zdrowe parcie na szkło znajdziecie tam wiele przydatnych informacji i przepisów. Zajrzyjcie także na profil facebook.






5 komentarzy:

  1. Zapiekanka równie ciekawa co i naczynie w którym została wykonana !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bajecznie kolorowa zapiekanka, a naczynia znam. Tez je używam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie i kolorowo :-) super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie nazywa się Ratatuj ;) Pozdrawiam i też gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekonieczne. Moim zdaniem ratatuj opiera się na bakłażanie, no i papryki też nie powinno zabraknąć...

      Usuń