Składniki:
1 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
skórka starta z dwóch pomarańczy
1/4 łyżeczki soli
2/3 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
2 szklanki startej na średnich oczkach dyni
100 gramów gorzkiej
czekolady
polewa
100 gramów białej czekolady
150 gramów serka waniliowego homogenizowanego
kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W jednej misce umieścić suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek mieszając tylko i wyłącznie do połączenia składników. Dodać dynię i drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu rozsmarować na cieście polewę powstałą przez zmieszanie serka waniliowego i rozpuszczonej białej czekolady.
Rozpuścić gorzką czekoladę i przełożyć ją do woreczka. Odciąć kawałek rogu woreczka i zrobić na cieście pajęczynę. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką zrobić na pajęczynie smugi kierując się od środka na zewnątrz ciasta. Ozdobić sztucznymi pająkami. Inspiracja.
Na koniec spójrzcie co jeszcze mój mąż własnoręcznie zdziałał, aby dzieciom sprawić radość:
Przepis dodaję do akcji: Halloween 2013
piękna pajęczyna
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńZrobilam! Pyszne dzięki za dokladny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :-) super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDoskonaly przepis a ciasto pyszne wszystkim smakowalo
OdpowiedzUsuń