Cudowne, bardzo puszyste, mocno czekoladowe z lekką nutą korzennych przypraw. Wyśmienite babeczki. Inspiracja.
Składniki:
niepełna szklanka mąki
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g margaryny
55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
0,5 szklanki kakao
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
ok.50g skórki pomarańczowej
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą.
W niewielkim garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści zdjąć garnek z ognia, dodać kakao i całość dokładnie wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i całość dokładnie zmiksować. Odstawić mikser i dodawać na przemian suche składniki i jogurt mieszając szpatułką tylko do połączenia składników.
Do gotowej masy domieszać skórkę pomarańczową i wlać ją do papilotek. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Poupieczeniu i wystudzeniu babeczek obsypać je cukrem pudrem.
Jeśli korzenne. to juz lubimy:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuń