sobota, 15 grudnia 2012

Bezowa tarta cytrynowa.

Dzisiaj zapraszam na lekką, świeżą tartę cytrynową z bezą. Ciasta z tego przepisu jest dosyć dużo, więc jeśli lubicie cieniutkie ciasto w tartach, użyjcie dużej formy. Tarta zaraz po upieczeniu jest bardzo chrupiąca, na drugi dzień wszystkie składniki się łączą i ciasto jest wilgotniejsze i łatwiejsze do pokrojenia.



Składniki:
kruche ciasto
30 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
1 jajko

nadzienie
250 ml mleka
1 budyń waniliowy
4 jajka
15 dkg cukru pudru
sok z dwóch cytryn
skórka starta z jednej cytryny

Wykonanie:
Kruche ciasto. Posiekać mąkę i cukier z masłem, dodać jajko, szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce. Wylepić ciastem okrągłą formę, pamiętając o zrobieniu ok. 2 cm brzegu. Podpiec spód ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadzienie. Połowę mleka zmieszać trzepaczką z czterema żółtkami i sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie się gotować. resztę mleka zmieszać z budyniem i wlać do gorącej masy. Podgrzewać ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.

Białka z czterech jajek ubić z  cukrem pudrem, dodać skórkę z cytryny i połowę powstałej bezy dodać do wystudzonego budyniu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód, a na niej rozsmarować resztę bezy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz