piątek, 16 czerwca 2017

Ciasto z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Upiekłam dzisiaj coś w rodzaju pizzy, tarty czy raczej chlebka z nadzieniem. Pyszne na ciepło i na zimno. Polecam na piknik:)
Przepis znalazłam na blogu Smak Zdrowia, zmodyfikowałam go po swojemu.




Składniki:
200 g mąki
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży świeżych
1 jajko
100 ml wody
zioła prowansalskie
sól

1 opakowanie sera typu Feta
kilkanaście oliwek
kilkanaście suszonych pomidorów w oleju
1 gałązka bazylii



Sposób wykonania:
W ciepłej wodzie rozpuściłam drożdże z cukrem, dodałam jajko , mąkę, sól i zioła, wyrobiłam ciasto rękoma. Odstawiłam je na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto lekko rozwałkowałam, wyłożyłam nim okrągłą formę o średnicy 27cm. Na wierzchu ułożyłam pokruszony ser typu Feta, pokrojone oliwki i suszone pomidory, całość posypałam liśćmi bazylii i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
Ciasto piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Bardzo smakowało nam z dipem czosnkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz