Oczywiście czekoladowe. Pachnące, delikatne, przepyszne. W sam raz na walentynkowy deser:)
Składniki:
suche
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cappuccino w proszku*
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta chilli (opcjonalnie)
mokre
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
ekstrakt waniliowy
dodatkowo
1 tabliczka gorzkiej czekolady
kilka łyżek marmolady pomarańczowej
lukier
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny (woda)
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej mokre. Mokre wlałam do suchych i wymieszałam lekko łyżką, tylko do wymieszania składników. Dosypałam drobno pokrojoną czekoladę. Formę na 12 muffin wyłożyłam papilotkami, do każdej nałożyłam po 1 łyżce ciasta, następnie po małej łyżeczce marmolady i uzupełniłam resztą ciasta.
Muffinki piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu udekorowałam gęstym lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
*Cappuccino można pominąć, należy wtedy dodać do suchych składników 2 łyżki mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz