Pyszne ciasto. Słodkie i wilgotne, nie da się go zjeść dużo. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g cukru (w oryginale 140 g)
125 g masła
1 jajko
2 duże jabłka
1 szklanka daktyli
1 łyżeczka sody
1 szklana wrzącej wody
ekstrakt waniliowy
Chrupiący wierzch
50 g cukru trzcinowego
125 ml mleka
60 g masła
2/3 szklanki kokosu
Wykonanie:
Ciasto. Jabłka pokroić w kostkę, daktyle drobno posiekać. W misce wymieszać daktyle, jabłka, sodę i wodę, przykryć i odstawić na 10 minut.
Masło, cukier, jajko i ekstrakt zmiksować w innej misce. Wymieszać składniki z obu naczyń. Foremkę o boku 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 cm.
Chrupiący wierzch. Wszystkie składniki włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się masła.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wylać na nie polewę kokosową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
fajna nazwa i bardzo ciekawe ciacho, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoże byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńwygląda super, będę musiała zabrać się za jego zrobienie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś! To ciasto będzie mi się śnić po nocach. W weekend robię!!!:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna nazwa! A ciasto bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuń