poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasto drwala.

Pyszne ciasto. Słodkie i wilgotne, nie da się go zjeść dużo. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.



Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g cukru (w oryginale 140 g)
125 g masła
1 jajko
2 duże jabłka
1 szklanka daktyli
1 łyżeczka sody
1 szklana wrzącej wody
ekstrakt waniliowy

Chrupiący wierzch
50 g cukru trzcinowego
125 ml mleka
60 g masła
2/3 szklanki kokosu



Wykonanie:
Ciasto. Jabłka pokroić w kostkę, daktyle drobno posiekać. W misce wymieszać daktyle, jabłka, sodę i wodę, przykryć i odstawić na 10 minut.
Masło, cukier,  jajko i ekstrakt zmiksować w innej misce. Wymieszać składniki z obu naczyń. Foremkę o boku 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 cm.

Chrupiący wierzch. Wszystkie składniki włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się masła.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wylać na nie polewę kokosową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.


5 komentarzy:

  1. fajna nazwa i bardzo ciekawe ciacho, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super, będę musiała zabrać się za jego zrobienie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowałaś! To ciasto będzie mi się śnić po nocach. W weekend robię!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna nazwa! A ciasto bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń