Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki erytrytolu
3 jabłka
ok. 8-10łyżek mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach, dorzuciłam do nich płatki, jogurt, jajka, proszek do pieczenia i erytrytol. Całość wymieszałam łyżką i odstawiłam na kilka minut do napęcznienia płatków owsianych. Po tym czasie dodałam mąkę kukurydzianą. U mnie było to 10 łyżek, ale zależy jak bardzo soczyste były jabłka. W każdym razie ciasto ma być dosyć gęste i zwarte.
Placuszki smażyłam na maśle klarowanym, ale bez tłuszczu też próbowałam i nie było problemu. Ciasto kładłam łyżką na rozgrzaną patelnię, piekłam na najmniejszym ogniu kilka minut z obu stron. Podałam z syropem klonowym.
Super przepis, na pewno wypróbuję. Moje dzieci uwielbiają placki i szukam zdrowych przepisów. Polecam smażenie na maśle klarowanym.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń