Przepis znalazłam na www.smakiarmine.pl i nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej lub kukurydzianej
0,5 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki sezamu
pół łyżeczki soli
Na mące kukurydzianej. |
Sposób wykonania:
Zrobiłam dwie wersje tej przekąski, jedną z mąką ryżową, drugą z kukurydzianą. Kukurydziana zdecydowanie bardziej nam smakowała.
Twaróg (zwykły, w kostce, nie mielony) zmiksowałam z jajkiem, solą, dwoma łyżkami sezamu, kurkumą i syropem klonowym i mąką. Masę wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformowałam prostokąt, wyrównałam najpierw łyżką, potem zwilżoną dłonią. Posyłałam sezamem.
Ciasteczka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym jak radzi autorka przepisu wyjęłam je i pokroiłam. Następnie piekłam kolejne 10 - 15 minut. Zdecydowanie lepsze są mocniej wypieczone, są wtedy bardziej suche i chrupkie.
Na mące ryżowej. |
Nigdy nie jadłem podobnej przekąski. Chętnie spróbuję - na pewno będzie zdrowsza od chipsów :)
OdpowiedzUsuń