niedziela, 24 marca 2019

Fit przekąska do piwa, wina.

Fajna, zdrowe, wytrawne ciasteczka. Polecam jeśli jecie zdrowo i unikacie kupnych przekąsek, a coś pochrupać na filmie lubicie:)

Przepis znalazłam na www.smakiarmine.pl i nieznacznie zmodyfikowałam.



Składniki:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej lub kukurydzianej
0,5 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki sezamu
pół łyżeczki soli

Na mące kukurydzianej.


Sposób wykonania:
Zrobiłam dwie wersje tej przekąski, jedną z mąką ryżową, drugą z kukurydzianą. Kukurydziana zdecydowanie bardziej nam smakowała.

Twaróg (zwykły, w kostce, nie mielony) zmiksowałam z jajkiem, solą, dwoma łyżkami sezamu, kurkumą i syropem klonowym i mąką. Masę wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformowałam prostokąt, wyrównałam najpierw łyżką, potem zwilżoną dłonią. Posyłałam sezamem.

Ciasteczka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym jak radzi autorka przepisu wyjęłam je i pokroiłam. Następnie piekłam kolejne 10 - 15 minut. Zdecydowanie lepsze są mocniej wypieczone, są wtedy bardziej suche i chrupkie.

Na mące ryżowej.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłem podobnej przekąski. Chętnie spróbuję - na pewno będzie zdrowsza od chipsów :)

    OdpowiedzUsuń