Do tej pory tę posypkę kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością. Jej skład jest bardzo prosty a cena dosyć wysoka, więc teraz robię ją sama, proporcje dobieram pod nasze preferencje (duuużo cebulki:) ), a cena wychodzi śmiesznie niska.
Nie używamy jej oczywiście tylko do chleba z masłem,świetnie sprawdza się np. do ziemniaków, makaronu czy sałatek.
Składniki:
150 g sezamu
100 g maku
150 g prażonej cebulki
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól himalajska
Sposób wykonania:
Najpierw sezam wsypuję na patelnię i powoli prażę ciągle mieszając. Wszystkie składniki wsypuję do blendera i pulsacyjnie lekko je miksuję, absolutnie nie na proszek. Soli należy dodać niewiele, łatwo przesadzić. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo posypki, przechowuję ją w lodówce.
I na koniec moje najnowsze "dzieło" świecznik z kamieni. Uwielbiam kamienie i gdy zobaczyłam taki świecznik gdzieś w internecie wiedziałam, że muszę go zrobić. Córka wyszukała kamienie i zrobiłam takie duszki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz