wtorek, 8 maja 2018

Dietetyczna zupa z soczewicy.

Bardzo lubię soczewicę w każdej postaci, tym razem padło na lekką zupę.  Przepis znalazłam na blogu Zdrowe odżywianie.


Składniki:
1l bulionu warzywnego
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchew
2 cebule
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
curry
kurkuma
chilli.
sól, pieprz
1 łyżka klarowanego masła



Sposób wykonania:
W garnku rozgrzałam łyżkę masła klarowanego i podsmażyłam na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodałam marchewkę startą na grubych oczkach i chwilkę podsmażałam.
Dodałam bulion i dwie puszki pomidorów, całość gotowałam do miękkości soczewicy. Pod koniec gotowania doprawiłam curry, kurkumą, pieprzem, solą i chilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz