Składniki:
Ciasto
300 g mąki pszennej
200 g masła
120 g cukru
ekstrakt waniliowy
Nadzienie:
500 - 700 g owoców
5 łyżek mąki ziemniaczanej
80 g cukru
Dodatkowo
3 łyżki bułki tartej
Z truskawkami |
Sposób wykonania:
Ciasto. Z podanych składników zrobiłam kruszonkę, przecierając je między palcami. Formę o średnicy 24cm wyłożyłam papierem i wysypałam na nią połowę kruszonki nie ugniatając. Podpiekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie. Owoce wymieszałam w misce z mąką ziemniaczaną i cukrem i wyłożyłam je na podpieczony spód wysypany bułką tartą. Na owoce wysypałam resztę kruszonki, piekłam całość jeszcze ok. 30 minut.
Ciasto jest przepyszne z truskawkami, porzeczkami i jagodami. Teraz będzie kolej na agrest:)
Z czarnymi i czerwonymi porzeczkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz