Składniki:
Placki
1 szklanka płatków owsianych
250 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki nasion chia
1 jajko
1 żółtko
1 starte jabłko
1 łyżka ksylitolu
Sos
150 g jogurtu naturalnego
kilka posiekanych listków mięty
ksylitol do smaku
Sposób wykonania:
Placki. Składniki na placuszki wymieszałam krótko mikserem i odstawiłam na 10 minut do napęcznienia płatków owsianych.
Placki smażyłam na patelni spryskanej olejem rzepakowym, podałam z sosem jogurtowo - miętowym. Na jeden placuszek wystarczy 1 łyżka masy, takie malutkie placki lepiej przewraca się na drugą stronę.
Sos. Wszystkie składniki wymieszałam łyżką i odstawiłam na kilka minut do lodówki. Można dodać odrobinę skórki cytrynowej dla podkręcenia smaku.
Wygląda pysznie i dietetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa takiego połączenia i smaku sosu.
OdpowiedzUsuń