sobota, 12 lipca 2014

Hummus dietetyczny.

Moja rodzina uwielbia hummus. Biorąc pod uwagę ilości jakie pochłaniamy, robię wersję w miarę dietetyczną. Na szklankę ciecierzycy dodaję tylko 2 łyżki pasty tahini i nie dodaję już oliwy. Poza tym tahini ma tak intensywny smak, że jakbym dodała jej szklankę to obawiam się, że nie bylibyśmy w stanie jej przełknąć:)

Hummus kochają moje pięcioletnie córeczki, kroję im furę warzyw w paseczki, do tego podaję wielką miskę hummusu i jak widzę ile są w stanie tego pochłonąć to obawiam się o ich brzuchy:)

Jadamy też hummus z pieczywem, zdecydowanie najlepiej smakuje na ciemnym, ciężkim chlebie, ale z białą bułeczką też się nieźle komponuje.

Jedna z córek, uwielbiająca chałwę stwierdziła, że hummus przypomina jej smak i żebym spróbowała przygotować tę pastę na słodko. Tak zrobię:) No, ale do rzeczy:



Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini
2-3 ząbki świeżego czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
natka pietruszki (niekoniecznie)
sól (niekoniecznie)
woda (ok. 3 / 4 szklanki)



Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc. Rano wymieniam wodę na świeżą i gotuję ziarna do miękkości. Do miski wrzucam ciecierzycę, pastę tahini, czosnek i sok z cytryny, całość miksuję blenderem dolewając wodę w miarę potrzeby. Na koniec doprawiam hummus posiekaną zieloną pietruszką i odrobiną soli, ale bez soli też nam smakuje.

Mam stary blender, a ciecierzycę miksuje się bardzo ciężko, ale jakoś sobie radzę. Możliwe, że jak macie super urządzenie to użyjecie mniej wody, ale pewności nie mam, bo jak wiadomo ciecierzyca jest bardzo sucha.





3 komentarze: