środa, 23 lipca 2014

Babeczki z nadzieniem porzeczkowym.

Sezon na porzeczki trwa, więc moja siostra upiekła cudowne babeczki z porzeczkowym nadzieniem. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.



Składniki:
Ciasto
450 gramów mąki
250 gramów zimnego masła (w oryginale także smalec, ale brrr...)
100 gramów cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki mleka

Nadzienie
500 gramów porzeczek
150 gramów cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka
250 gramów mąki
120 gramów cukru
150 gramów masła



Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i  po schłodzeniu wylepić nim foremki. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, nałożyć je do foremek wylepionych ciastem. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach i nałożyć na porzeczki.
Babeczki piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.



6 komentarzy:

  1. A idiot (obsolete spelling foole ) is an English dessert.
    Additionally a flavouring agent like rose water could also be added.


    my web blog ... legal stimulants (http://www.legaldrugsforsale.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Another sort of wordplay that is humorous is saying one word once you meananother.


    My webpage - legal ecstasy (http://www.legaldrugsforsale.com)

    OdpowiedzUsuń