czwartek, 1 maja 2014

Jarzynka z młodej kapusty.

Młodą kapustę najbardziej lubię na surowo, ale ta jarzynka smakuje mi wyjątkowo. Zajadam ją na ciepło do obiad, albo na zimno na kawałku chleba. Polecam dopóki jest dostępna moda kapusta.



Składniki:
1 młoda kapusta
2 cebule
2 duże marchewki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
liść laurowy
odrobina cytryny
czosnek suszony
koperek


Sposób wykonania:
Cebulę kroję w piórka, marchew w cieniutkie plasterki. Duszę warzywa z solą i liściem laurowym kilkanaście minut pod przykryciem. Dorzucam poszatkowaną kapustę i duszę następne kilkanaście minut. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i odrobiną czosnku. Na koniec wsypuję drobno posiekany koperek. Im więcej, tym lepiej.
Jak widzicie pracy przy tym daniu jest bardzo mało, praktycznie robi się samo :)
Inspiracja.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz