sobota, 28 września 2013

Otrębowe "drożdżówki" ze śliwkami. Bez cukru, mąki i tłuszczu.

Nazwałam sobie ten wypiek drożdżówkami, chociaż drożdży nie zawierają. Po prostu są dla mnie czymś w rodzaju słodkich bułek w sam raz do zabrania do pracy, lub na podwieczorek. Tak się złożyło, że zaleceniem lekarza musiałam przejść na dietę dla sercowców i tradycyjne drożdżówki odpadają. Ten mój wypiek jest mocno otrębowy, ale wiem, że smakuje nawet osobom na co dzień omijającym otręby :)




Składniki:
15 kopiastych łyżek otrąb pszennych
2 łyżki ziaren siemienia lnianego (można pominąć)
15 łyżek wody
275 gramów twarogu chudego 
słodzik do smaku (dałam 2 łyżki i to było zbyt wiele)
ekstrakt waniliowy lub inny aromat
kilka śliwek

Jeszcze surowe

Wykonanie:
Otręby zmieszałam z siemieniem i słodzikiem, zalałam wodą i odstawiłam na kilkanaście minut do napęcznienia. Dodałam twaróg i całość wyrobiłam ręką na gładką masę. Podzieliłam ciasto na siedem kawałków i w każdy z nich zawinęłam spory kawałek śliwki. Piekłam na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.

Porady:
1. Każdy wypiek otrębowy dobrze jest po upieczeniu odwrócić na drugą stronę i dać mu przeschnąć od spodu.

2. Miałam ser Pilos o wadze 275 gramów, ale jak dacie mniej lub więcej też się uda.

3. Siemię lniane dodałam tylko i wyłącznie w celu podniesienia walorów odżywczych, nie musicie go dodawać.

4. Dodatek zmielonych orzechów sprawi, że drożdżówki zyskają jeszcze lepszy smak.

5. Otręby pszenne można zamienić na jakiekolwiek inne.




I na koniec jedna z moich ostatnich prac decoupage - pojemnik na cokolwiek zrobiony dla mojej małej znajomej :)


 


9 komentarzy:

  1. ile w przybliżeniu kalorii ma taka bułeczka? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według strony http://www.ilewazy.pl/ jedna sztuka ma w przybliżeniu ok. 80 kalorii.

      Usuń
  2. Hmm, z tego, co wiem to słodziki i sztuczne aromaty są po prostu szkodliwe. Może lepiej dodac stewii lub ksylitolu, a ekstrat wanilii zastąpic prawdziwą wanilią. Ale sam przepis uważam za bardzo dobry. W poniedziałek wypróbuje bo nie mam twarogu w domu. Twaróg oczywiście dodam kozi lub owczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można słodzik zastąpić ksylitolem czy miodem. Nie zmuszam nikogo do jedzenia słodzików. Ja odżywiam się zdrowo i słodzik jest absolutnie jedynym odstępstwem od zdrowej diety i nie zamierzam z niego rezygnować.

      Usuń
  3. Fajnie wyglądają ,Muszą byc smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają ,Muszą byc smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie otrębowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wonderful site. A lot of helpful info here. I'm sending it
    to some friends ans additionally sharing in delicious.
    And naturally, thank you on your sweat!

    My web site - diy home improvement projects; http://www.homeimprovementdaily.com,

    OdpowiedzUsuń
  7. Thankfulness to my father who shared with me about this blog, this webpage is genuinely amazing.



    my blog - private jet hire uk prices

    OdpowiedzUsuń