Składniki:
250 g mąki orkiszowej drobnej
250 g mąki pszennej
150 ml wody
150 ml mleka
1 łyżka oleju
10 g drożdży
suszonych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo
1 jajko
sezam
Wykonanie:
Mąkę orkiszową i pszenną wymieszać z drożdżami, z podanych składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Orkiszowe bułeczki upiekła moja siostra, a przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Na koniec moja praca decoupage. Ze zwykłego, przezroczystego wazonika, zrobiłam motylkowe cudo do pokoju córek.
Jedną na jutro zamawiam !
OdpowiedzUsuń