Przedstawię Wam wersję najprostszą, ale często ją modyfikuję, dodaję czerwoną paprykę, lub cebulę, albo koperek. Smakują wyśmienicie zawsze:)
Z ajvarem |
Składniki:
100 g twarogu wędzonego
20 g mąki owsianej
1 jajko
sól
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce. Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładam 4 placuszki, rozprowadzam je łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. Smażę ok. 5 minut na maleńkim ogniu, przewracam na drugą stronę i jeszcze dopiekam 2 minuty.
Pierwsze kilka partii smażyłam na maśle klarowanym, ale potem zauważyłam, że to niepotrzebne, one są świetne i bez tego:)
Bardzo dobry pomysł ,ile ich wychodzi .zapraszam też na blog .
OdpowiedzUsuń4 spore sztuki.
UsuńŚwietne placuszki! Smaczne, zdrowe i nie wymagają czasu na ich przygotowanie. Muszę przyznać, że warto. Jeśli jesteśmy w temacie zdrowej żywności, to polecam herbatki ziołowe na wątrobę. Są smaczne i pomagają w zdrowiu utrzymać swój organizm.
OdpowiedzUsuńIdentyczny przepis jest w rodzinie. Wszystko się zgadza co do grama. Placki wychodzą za każdym razem i nie są czasochłonne. Smak nieziemski :) Poza tym zgadzam się, że warto zadbać też coś na poprawę trawienia i mieszanki ziołowe mogą być dobrą opcją. Wracając do przepisu - najlepsza jest opcja to podanie z cebulką.
OdpowiedzUsuń