środa, 14 maja 2014

Zupa chrzanowa z jabłkami.

Dzisiaj zapraszam na raczej nietypową zupę. Chrzanową z dodatkiem jabłek. Jest pyszna, kremowa, świeża. Przepis pochodzi z Mirabelkowego Bloga.



Składniki:
4 ziemniaki
1 cebula
1 mały por
1 litr bulionu warzywnego
250 ml słodkiej śmietanki 18%
2 jabłka
4 łyżki tartego chrzanu
sól, pieprz
olej rzepakowy
grzanki

Sposób wykonania:
W garnku rozgrzać olej, lekko zeszklić posiekaną cebulę i pora, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem przesmażyć. Dolać bulion, gotować kilkanaście minut, następnie chrzan i jabłka starte na tarce o dużych oczkach,całość gotować jeszcze kilka minut. Do zupy wlać śmietankę, zmiksować. Podawać z grzankami.


czwartek, 1 maja 2014

Jarzynka z młodej kapusty.

Młodą kapustę najbardziej lubię na surowo, ale ta jarzynka smakuje mi wyjątkowo. Zajadam ją na ciepło do obiad, albo na zimno na kawałku chleba. Polecam dopóki jest dostępna moda kapusta.



Składniki:
1 młoda kapusta
2 cebule
2 duże marchewki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
liść laurowy
odrobina cytryny
czosnek suszony
koperek


Sposób wykonania:
Cebulę kroję w piórka, marchew w cieniutkie plasterki. Duszę warzywa z solą i liściem laurowym kilkanaście minut pod przykryciem. Dorzucam poszatkowaną kapustę i duszę następne kilkanaście minut. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i odrobiną czosnku. Na koniec wsypuję drobno posiekany koperek. Im więcej, tym lepiej.
Jak widzicie pracy przy tym daniu jest bardzo mało, praktycznie robi się samo :)
Inspiracja.