Dzisiaj zapraszam na raczej nietypową zupę. Chrzanową z dodatkiem jabłek. Jest pyszna, kremowa, świeża. Przepis pochodzi z Mirabelkowego Bloga.
Składniki:
4 ziemniaki
1 cebula
1 mały por
1 litr bulionu warzywnego
250 ml słodkiej śmietanki 18%
2 jabłka
4 łyżki tartego chrzanu
sól, pieprz
olej rzepakowy
grzanki
Sposób wykonania:
W garnku rozgrzać olej, lekko zeszklić posiekaną cebulę i pora, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem przesmażyć. Dolać bulion, gotować kilkanaście minut, następnie chrzan i jabłka starte na tarce o dużych oczkach,całość gotować jeszcze kilka minut. Do zupy wlać śmietankę, zmiksować. Podawać z grzankami.
Lubię gotować zdrowo i ekonomicznie. Przy niewielkim nakładzie pracy i małych kosztach też można stworzyć coś pysznego. Znajdziecie u mnie przepisy codzienne i imprezowe, ale zawsze smaczne. Wykonuję też i sprzedaję biżuterię z żywicy. Zalewam nią suszone kwiaty i inne cudeńka. Zapraszam na bloga i fb napisz jeśli coś Cię zainteresuje :)
środa, 14 maja 2014
czwartek, 1 maja 2014
Jarzynka z młodej kapusty.
Młodą kapustę najbardziej lubię na surowo, ale ta jarzynka smakuje mi wyjątkowo. Zajadam ją na ciepło do obiad, albo na zimno na kawałku chleba. Polecam dopóki jest dostępna moda kapusta.
Składniki:
1 młoda kapusta
2 cebule
2 duże marchewki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
liść laurowy
odrobina cytryny
czosnek suszony
koperek
Sposób wykonania:
Cebulę kroję w piórka, marchew w cieniutkie plasterki. Duszę warzywa z solą i liściem laurowym kilkanaście minut pod przykryciem. Dorzucam poszatkowaną kapustę i duszę następne kilkanaście minut. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i odrobiną czosnku. Na koniec wsypuję drobno posiekany koperek. Im więcej, tym lepiej.
Jak widzicie pracy przy tym daniu jest bardzo mało, praktycznie robi się samo :)
Inspiracja.
Składniki:
1 młoda kapusta
2 cebule
2 duże marchewki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
liść laurowy
odrobina cytryny
czosnek suszony
koperek
Sposób wykonania:
Cebulę kroję w piórka, marchew w cieniutkie plasterki. Duszę warzywa z solą i liściem laurowym kilkanaście minut pod przykryciem. Dorzucam poszatkowaną kapustę i duszę następne kilkanaście minut. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i odrobiną czosnku. Na koniec wsypuję drobno posiekany koperek. Im więcej, tym lepiej.
Jak widzicie pracy przy tym daniu jest bardzo mało, praktycznie robi się samo :)
Inspiracja.
Etykiety:
Dietetycznie,
Dobre dla dzieci,
Wegetariańskie
Subskrybuj:
Posty (Atom)