Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki zmielonych nasion babki jajowatej
1 garść suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól
Z pastą z fasoli adzuki. |
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów wrzuciłam do miski i lekko zmiksowałam, a następnie dodałam drobno pokrojone pomidory.
Formę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i lekko go natłuściłam. Rozsmarowałam na nim masę i uklepałam na dosyć cienki placek. Piekłam go 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem, po jakichś 20 minutach obróciłam na drugą stronę.
Po wyjęciu z piekarnika pokroiłam na kromki.
Chlebek wyszedł cudownie chrupiący i aromatyczny, super smakuje sam w sobie, ale z pastą z fasoli adzuki dosłownie wymiatał:)
Najlepiej smakował pierwszego dnia po upieczeniu, na drugi dzień zrobił się lekko gumowaty. Autorka pisze, że można go odświeżyć lekko skrapiając wodą i wstawiając na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Wygląda pysznie - ani takiego chlebka, ani pasty fasolowej jeszcze nie jadłam, ale po tym poście chcę bardzo spróbować ;)
OdpowiedzUsuń