W mojej rodzinie jada się dużo zup, wszystkie przerabialiśmy już wiele razy na wiele sposobów, a teraz nadszedł czas na zupę z pieczonych warzyw. Ona jest naprawdę przepyszna, śmiem twierdzić, że lepsza od pomidorowej, która jak wiadomo jest królową zup. Przynajmniej dla mnie:)
Zupa jest prościutka w przygotowaniu, bardzo tania, a do tego aromatyczna i sycąca.
Składniki:
2 cukinie
10 młodych ziemniaczków
2 pietruszki
2 marchewki
2 duże cebule
1/3 główki młodej kapusty
seler
6 ząbków czosnku
kilka łyżek dobrego oleju (u mnie pistacjowy)
sól himalajska
pieprz ziołowy
kurkuma
gałka muszkatołowa
2-3 litry rosołu, bulionu warzywnego lub wody
Sposób wykonania:
Zupkę robiło mi się szybko i przyjemnie:) Najpierw warzywa pokroiłam na mniejsze części, tak raczej byle jak, skropiłam olejem, doprawiłam solą himalajską, kurkumą, gałką i ziołowym pierzem. Całość przemieszałam rękoma i umieściłam na blaszce. Piekłam do miękkości lekkiego zezłocenia warzyw, nieco ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Warzywa przełożyłam do dużego garnka, zalałam je dwoma litrami rosołu z kurczaka i gotowałam kilkanaście minut. Zupę zmiksowałam, podałam z jogurtem naturalnym, koperkiem i prażonymi pestkami dyni.
Oczywiście możecie użyć innej konfiguracji warzyw, rosołu lub wody też można dodać więcej, my lubimy zupy raczej gęste. Fajnie będą do niej także pasowały grzanki.
Wygląda na bardzo zdrową. ;)
OdpowiedzUsuń