środa, 4 maja 2016

Pełnoziarnista pizza z patelni.

Na przygotowanie ciasta drożdżowego często brakuje mi czasu, więc znalazłam przepis na wybitnie szybką pizzę z patelni. Nie jest to taka typowa ciężka pizza, ale nam bardzo smakuje, robiłam już kilka razy. Zwracamy uwagę na to co jemy, więc do tej pizzy używam mąki pełnoziarnistej i udaje się doskonale. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv.


Składniki:
ciasto
600g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 ml wody
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zioła do pizzy

sos
pół szklanki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek wody
sól
dwa ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
zioła do pizzy

dodatki
300 g duszonych pieczarek
kilka łyżek tartego sera
kilka łyżek kukurydzy
świeża bazylia



Sposób wykonania:
Ciasto. Wszystkie składniki zagniatam rękoma na gładkie ciasto i dzielę na trzy części. Każdą część wałkuję na blacie podsypanym mąką na średnicę patelni, u mnie jest to 30cm.

Sos. Koncentrat rozrabiam z wodą, dodaję przeciśnięty czosnek i doprawiam solą, cukrem i ziołami.

Rozwałkowane ciasto wykładam na patelnię skropioną kilkoma kroplami oliwy i podsmażam do zrumienienia, odwracam na drugą stronę, smaruję ciasto sosem, nakładam pieczarki, kukurydzę i posypuję żółtym serem. Patelnię przykrywam i czekam aż ser się stopi. Ozdabiam świeżą bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz