Bardzo lubimy kaszę jaglaną, jemy ją w najróżniejszych postaciach, dzisiaj padło na kotlety jaglane z warzywami. Pyszne, bardzo aromatyczne, a przede wszystkim zdrowe.
Składniki:
2,5 - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglnej
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
pół pęczka koperku
3 ząbki czosnku
2 łyżki nasion chia
2 łyżki zarodków pszennych
1 jajko
lubczyk suszony
kurkuma
sól, pieprz
otręby orkiszowe
Sposób wykonania:
Do kaszy wrzuciłam marchew i pietruszkę starte na tarce, cebulkę i czosnek pokrojone w kostkę, posiekany koperek oraz resztę składników.
Wszystko wyrobiłam dłońmi na gładką masę, formowałam kotlety obtaczałam w otrębach orkiszowych i smażyłam na niewielkiej ilości oleju. Myślę, że spokojnie można je także upiec w piekarniku.
Masa jest zwarta, dobrze się formuje, kotlety należy dobrze przypiec wtedy są bardziej zwarte i nie rozpadają się na talerzu.
A jak w smaku? Wyglądają jak kotlety mielone, ale zastanawiam się czy mają intensywny smak.
OdpowiedzUsuńSą lekko słodkie dzięki warzywom, poza tym aromatyczne. Czosnek, lubczyk, kurkuma, koperek robią dobrą robotę:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię kotlety z kaszy ,ale z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam .Pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Chyba cebula gorzka bo trochę goryczy mają ale ogólnie pycha i ja dorzucilam jeszcze ostra paprykę. Jako dodatek do dzisiejszej rybki i sałatki coleslaw będzie super :-)
OdpowiedzUsuń