wtorek, 9 czerwca 2015

Sałatka z awokado.

Robiąc tę sałatkę inspirowałam się guacamole. Mam swój ulubiony skład podstawowy, ale często kombinuję i robię przeróżne jej wersje. Taka sałatka nadaje się jako dodatek do obiadu, świetnie smakuje na kawałku razowego chleba, ale jedzona sama, bez żadnych dodatków też jest przepyszna. Awokado musi być dojrzałe, nadaje wtedy sałatce taki maślany smak.




Składniki:
wersja podstawowa
0,5 awokado
0,5 papryki czerwonej
1 pomidor
sól, pieprz

dodatki
zielona pietruszka
czosnek
cebula
sok z cytryny


Sposób wykonania:
Składniki kroję w kostkę, doprawiam, mieszam i gotowe:) Lubię do tej sałatki dodać kawałek drobno posiekanej cebulki, ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Często zabieram ją do pracy, nie wymaga zjedzenia zaraz po przygotowaniu, może poleżeć.


5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie - uwielbiam awokado, chociaż cebula mi do tego jakoś średnio by pasowała....

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, awokado jest bardzo zdrowe - zawiera bardzo dużo pozytywnych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na nasz metabolizm oraz na dobry cholesterol.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo kolorowo, apetycznie :) Można spróbować bo w sumie to mało jemy awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna masz miseczkę do tej sałatki

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie zrobione zdjęcie ze złapaniem ostrości. Awokado uwielbiam no i jest zdrowe bardzo. Dużo wartościowych dla organizmu tłuszczów jest w awokado.

    OdpowiedzUsuń