Przepis pochodzi z książki "Nowe przepisy siostry Anastazji"
Z rabarbarem, czekoladą i sezamem |
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,75 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jabłek lub ok. 0,5 kg rabarbaru
Z jabłkami i lukrem cytrynowym. |
Sposób wykonania.
Najpierw zajmuję się owocami. Jeśli używam jabłek obieram je i ścieram na tarce o dużych oczkach, a jeśli rabarbaru to obieram go, kroję w plasterki i zasypuję łyżką cukru.
Białka ubijam z cukrem, nadal miksując dodaję po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam ją z pianą.
Na formę o wymiarach 30X36cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładam równą warstwą owoce, na nie wylewam ciasto i piekę całość w piekarniku nagrzanym do 160 - 180 stopni ok. 25 minut.
Upieczone ciasto od razu wyciągam z piekarnika i wykładam na ściereczkę kuchenną. Usuwam delikatnie papier i zwijam roladę. Zostawiam w ścierce do całkowitego wystygnięcia, lukruję i kroję w plasterki.
Wow, wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńI tak niewiele potrzeba do jej wykonania!
Przepis zapisuję i w najbliższym czasie zamierzam go wykonać!
Pozdrawiam!
PS Pani blog jest cudowny, a przepisy tanie, proste i naprawdę smaczne!
Czekam na więcej.:)
Bardzo ładnie wygląda - rozumiem, że dzięki owocom biszkopt jest dłużej przyjemnie miękki i puszysty :)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie przetestuje bo wygląda cudownie )
OdpowiedzUsuń