Może masło to za dużo powiedziane, bo nie zmieliłam go całkowicie, chciałam uzyskać niejednolitą strukturę. Dwa składniki, a mnóstwo smaku, polecam:)
Składniki:
100 g ziaren słonecznika
3 łyżki miodu
ew. 1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
Słonecznik uprażyłam na patelni, przełożyłam do garnka, zalałam 1 szklanką wody i gotowałam 10 minut. Po wystudzeniu dodałam 3 łyżki miodu i całość zmieliłam blenderem nie odlewając pozostałej po gotowaniu wody.
Masę podzieliłam na dwie części, jedną zostawiłam tak jak jest, a do drugiej dodałam jeszcze odrobinę wody i łyżkę kakao.
Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremową i aksamitną masę, odlejcie wodę z gotowania słonecznika, a dodajcie oleju i dopiero wtedy całość zmiksujcie.
Przepis dodaję do akcji: Niskokaloryczny styczeń.
pyszne masło, taka alternatywa dla orzechowego :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, myślę że mój syn byłby takim masełkiem zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńSUPER !!!
OdpowiedzUsuń