wtorek, 31 października 2017

Łatwe ciasto ze śliwkami.

Uwielbiamy ciasta ze śliwkami. Takie piecze moja dziewięcioletnia córka Milena, pierwszy raz ze mną, każdy następny już sama, więc jak widzicie ciasto jest wybitnie łatwe i zawsze się udaje. Przepis znalazła tutaj.




Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (w przepisie 1szkl.)
5 jajek
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
śliwki (ok. 20 sztuk)



Sposób wykonania:
Jaja zmiksować z cukrem, na przemian dodawać olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać połówki śliwek. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 30-40 minut do momentu suchego patyczka, absolutnie nie dłużej, ponieważ jest wtedy gorsze w smaku. Bardzo suche.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz