sobota, 20 maja 2017

Beztłuszczowe muffiny z rabarbarem.

Kochamy rabarbar! Dodajemy go do różnych potraw, ale oczywiście nie ma to jak ciasto z rabarbarem. Dzisiaj postawiłam na muffiny. Pierwsza porcja zniknęła w kilka minut, następna już  siedzi w piekarniku:)
Skorzystałam z mojego podstawowego przepisu na muffinki, jednak nie dodałam wcale tłuszczu i zamieniłam  część mąki pszennej na jęczmienną, ale tutaj jest duża dowolność. Możecie użyć różnych mąk, polecam również orkiszową:)




Składniki:
Suche
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki jęczmiennej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre
1 szklanka mleka
1 jajko

Dodatkowo
1-2 łodygi rabarbaru



Sposób wykonania:
Do składników suchych dodałam mokre i lekko wymieszałam łyżką. Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i do każdej nakładałam porcje ciasta. Wierzch posypałam obranym i pokrojonym w cienkie plasterki rabarbarem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Rabarbar można też przed dodaniem do ciasta obtoczyć w cynamonie lub gotowe muffiny oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.



Aktualizacja. Muffiny trzeba zjeść świeże, na drugi dzień robią się suche i mniej smaczne, niestety. Jeśli chcecie je przechować dłużej należy jednak dodać do składników mokrych 0,5 szklanki oleju.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam. Były znakomite. Korzystam z niektórych twoich przepisów. Najlepszy to moim zdaniem pulpeciki z indyka i kaszy manny. Bardzo dziekuje za inspiracje. Często odwiedzam i czekam na nowości! Pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń