Skorzystałam z mojego podstawowego przepisu na muffinki, jednak nie dodałam wcale tłuszczu i zamieniłam część mąki pszennej na jęczmienną, ale tutaj jest duża dowolność. Możecie użyć różnych mąk, polecam również orkiszową:)
Składniki:
Suche
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki jęczmiennej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre
1 szklanka mleka
1 jajko
Dodatkowo
1-2 łodygi rabarbaru
Sposób wykonania:
Do składników suchych dodałam mokre i lekko wymieszałam łyżką. Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i do każdej nakładałam porcje ciasta. Wierzch posypałam obranym i pokrojonym w cienkie plasterki rabarbarem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Rabarbar można też przed dodaniem do ciasta obtoczyć w cynamonie lub gotowe muffiny oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Aktualizacja. Muffiny trzeba zjeść świeże, na drugi dzień robią się suche i mniej smaczne, niestety. Jeśli chcecie je przechować dłużej należy jednak dodać do składników mokrych 0,5 szklanki oleju.
Zrobiłam. Były znakomite. Korzystam z niektórych twoich przepisów. Najlepszy to moim zdaniem pulpeciki z indyka i kaszy manny. Bardzo dziekuje za inspiracje. Często odwiedzam i czekam na nowości! Pozdrawiam Natalia
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję za miłe słowa :)
Usuń