czwartek, 22 września 2016

Monkey bread czyli małpi chlebek :)

Pyszny drożdżowy wypiek o dość powiedziałabym dziwnej nazwie:) Bardzo, bardzo smaczny, nie można przestać na jednym kawałku. Bardzo smakuje dzieciom, ale oczywiście nie tylko:) Aromat jaki roztacza się przy jego pieczeniu bardzo przypomina ten przy pieczeniu Cinnabon rolls, które też Wam gorąco polecam, są obłędne.

Przepis znaleziony na Moich Wypiekach. A ciasto widoczne na zdjęciach wyszło spod rąk mojej siostry, która ma duży talent do drożdżowych wypieków.



Składniki: 
Ciasto
490g mąki
250ml mleka
10g suchych drożdży
85ml wody
50g cukru
30g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli

Cynamonowa posypka
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo
100g rozpuszczonego masła




Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, pod koniec dodać tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ok. 10 minut, powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do większej miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Formę wysmarować masłem. Z ciasta odrywać małe kulki, każdą obtaczać w rozpuszczonym maśle, następnie w cynamonowej posypce. Kuleczki układać w formie jedne na drugich, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  25 - 30 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z formy i odstawić do przestygnięcia. Małpi chlebek cudownie smakuje jeszcze lekko ciepły.





2 komentarze: